Simpel uw bootkap of dekzeil schoonmaken en impregneren

Naast uw boot hebben uw bootkappen of dekzeilen het gehele vaarseizoen veel te lijden. Het water en weersinvloeden zorgen voor regenstrepen, schimmels, algen en weervlekken. Daarom is het verstandig om periodiek uw bootzeil te reinigen of te laten reinigen. Niet alleen omdat uw tent er dan weer fris en schoon uitziet, maar ook om de levensduur van uw tent te verlengen.

Verwijder de aanslag zo snel mogelijk

Het is belangrijk dat zodra u aanslag op uw bootkap ziet ontstaan u deze zo snel mogelijk reinigt. U kunt dit vergelijken met kleding: hoe langer u een nare vlek in uw kleding laat zitten, hoe moeilijker het wordt deze te verwijderen. Daarbij is het zo dat groene aanslag vocht vasthoudt. Door dit vocht wordt het een ideale omgeving voor bacteriën, schimmels, gisten, dode wieren en vuil. Hoe uitgebreider deze combinatie is, hoe moeilijker het is om het doek schoon te maken. Groene aanslag daarentegen is eenvoudig te verwijderen. Wees er dus op tijd bij.

Ultramar

Veel van de producten die we verkopen in onze webwinkel gebruiken we ook op onze werf. Hierdoor hebben we diverse producten kunnen proberen voor het reinigen van bootkappen en dekzeilen. De producten die het meest gebruiksvriendelijk waren en ook het schoonste resultaat gaven kwamen van Ultramar. Zodoende werkt onze werf nu al enige jaren met Ultramar tot grote tevredenheid van onze klanten. De onderstaande handleiding zal dan ook gebaseerd zijn op de producen van Ultramar.

bootzeil reinigenbootzeil schoonmaken

Bootkap reinigen bij milde of normale vervuiling

Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo is het product waarmee u bijna alle aanslag en soorten vuil van uw boottent kunt verwijderen. Volg onderstaande stappen:

Stap 1: Warm water
Breng met een stevige, maar zachte borstel handwarm water aan op de bootkap.
Stap 2: Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo aanbrengen en borstelen
Breng Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo met een spray of plantenspuit aan op het nog natte doek. Het kan geen kwaad als de shampoo op de raamvensters komt. Borstel het vuil goed los.
Stap 3: Laten inwerken
Laat de shampoo zijn werk doen en laat het 20 minuten inwerken.
Stap 4: Naspoelen
Spoel de bootkap goed na met water, om al het vuil en de shampoo te verwijderen.
Stap 5: Laten drogen
Als de bootkap helemaal droog is kunt u goed zien of alle vervuiling van het doek is. Zit er nog wel vervuiling op het doek dan kunt u gebruik maken van Ultramar Power Cleaner.

Bootkap reinigen bij zware vervuiling

Met Ultramar Power Cleaner kunt u ook sterk vervuilde bootkappen reinigen. In vier stappen heeft u weer een schone bootkap:

Stap 1: Aanbrengen en inwrijven
Breng Power cleaner aan op uw bootkap met de spray of een plantenspuit. Wrijf het product in met een zachte borstel.
Stap 2: Laten inwerken
Laat Power Cleaner ongeveer 1 uur inwerken. Ziet u geen verandering? Spuit extra Power Cleaner, borstel en laat wederom inwerken. Herhaal deze stappen tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan soms enkele uren duren. Hierna goed spoelen.
Stap 3: Laten drogen
Laat de bootkap goed drogen.
Stap 4: Impregneren
Als de bootkap goed gedroogd is kunt u een impregneermiddel gebruiken om het doek weer waterafstotend te maken.

Bootkap impregneren

Een goed geïmpregneerde bootkap gaat langer mee. Met deze methode kunt u vrijwel iedere bootkap, buiskap, zeilhuik, sprayhood, dektent, cabriokap, bimini impregneren en waterdicht maken. Lees hoe u in vijf stappen uw bootkap waterdicht maakt.

Ultramar Sprayhood & Tent Protector

  1. Zorg dat uw bootkap goed schoon is.
  2. Breng met een spray of plantenspuit Ultramar Sprayhood & Tent Protector in ruime mate en gelijkmatig aan. Ook aan de binnenkant! Door de binnenkant te impregneren zullen schimmels en weerplekken minder kans hebben zich te hechten aan het doek.
  3. Laat Ultramar Sprayhood & Tent Protector niet op ramen, dek etc. indrogen, maar verwijder dit direct met een vochtige doek.
  4. Laat de bootkap goed drogen. Eventueel de behandeling herhalen.
  5. Zitten er Protectordruppels op de ramen? Gewoon afnemen met een beetje wasbenzine. Daarna de ramen schoon poetsen met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo.

Reinigen ramen in bootkap

Gebruik voor het reinigen van uw ramen in de bootkap het middel Vuplex. Spuit een kleine hoeveelheid op het raam en wrijf dit uit met een schone doek.

Informatie over het wassen van uw zeil, bootkap of tent

Wilt u meer informatie over het het wassen van uw zeil, bootkap of tent? Neem dan contact met ons op of bel ons op 075-628 1565. Wij zijn u graag van dienst!

Onderhoudsproducten bootkappen

Bekijk en bestel online onderhoudsproducten voor uw bootkap in onze webshop:

Bootzeil laten reinigen

Wilt u liever uw zeil, bootkap of tent laten reinigen en impregneren? Wij kunnen dit voor u regelen, we zijn een officieel inzamelpunt van Ultramar Zeil- en Tent Wasserij. U levert uw bootzeil bij ons in en krijgt deze gereinigd en geïmpregneerd terug. De standaard levertijd voor het reinigen van uw bootzeil is circa 4 weken. Wanneer er spoed bij is kan dit tegen bijbetaling ook in 1 tot 2 weken.

TIPS

  • Gebruik voor het schoonmaken geen groene zeep of soda, deze laten namelijk een vettig laagje achter waarop schimmels en algen zich eenvoudig kunnen hechten. Gebruik daarom liever een gespecialiseerde product, deze zijn namelijk PH-neutraal.
  • Behandel zowel de binnen- en buitenkant van uw bootkap met een sterk impregneermiddel. Hierdoor heeft de binnenkant namelijk een betere bescherming tegen vervuiling, schimmel en weerplekken.