Menu

Uitlaatsysteem

Het uitlaatsysteem loopt vanaf het uitlaatspruitstuk van de motor tot de spiegeldoorvoer in de romp. Er zijn twee soorten uitlaatsystemen: een droge uitlaat of een natte (watergekoelde) uitlaat. Bij een droge uitlaat bestaat het systeem meestal uit een expansiestuk, geluidsdemper(s), een goede isolatie om de uitlaatpijp vanwege hoge warmte die vrijkomt en een hoge kwaliteit spiegeldoorvoer. Bij een natte uitlaat bestaat het systeem meestal uit een beluchter (tegen hevelen), een waterslot (geluidsdemper), geluidsdemper (niet altijd nodig), een zwanenhals en een spiegeldoorvoer.

Voor meer informatie of een advies op maat kunt u telefonisch contact opnemen of mailen via de contactpagina.

 • Bochtbeluchter-met-slang-airventh

  Beluchters (2)

  Beluchters

  Wanneer u een nat uitlaatsysteem heeft en de motor in uw boot laag staat geïnstalleerd ten opzichte van de waterlijn, dan is er een kans dat er bij het stopzetten van de motor een onderdruk ontstaat in de uitlaat. Wanneer dit gebeurd kan er water worden aangezogen (hevelen) wat in de cilinders terecht kan komen. Dit leidt vaak tot grote schade en een kostbare reparatie aan de motor. Een beluchter geïnstalleerd op de juiste manier voorkomt dit. Voor meer informatie of een advies op maat kunt u telefonisch contact opnemen of mailen via de contactpagina.
 • Expansiestuk

  Expansiestukken (4)

  Expansiestukken

  Een expansiestuk wordt gebruikt bij een droog uitlaatsysteem en is bedoeld om trillingen en uitzettingen op te vangen. Voor meer informatie of een advies op maat kunt u telefonisch contact opnemen of mailen via de contactpagina.
 • Geluidsdemper Vetus

  Geluidsdempers (3)

  Geluidsdempers

  Een geluidsdemper geeft het water in de uitlaat extra wervelingen waardoor er een de dempende werking ontstaat. Voor droge uitlaatsystemen mogen alleen stalen of RVS geluidsdempers gebruikt worden in verband met de hoge temperaturen. Voor meer informatie of een advies op maat kunt u telefonisch contact opnemen of mailen via de contactpagina.
 • Glasvezelband

  Glasvezelband (2)

  Glasvezelband

  Vanwege de hoge temperaturen in een droge uitlaat is het nodig om het systeem te isoleren met glasvezelband ter bescherming van de omliggende systemen en natuurlijk uzelf. Voor meer informatie of een advies op maat kunt u telefonisch contact opnemen of mailen via de contactpagina.
 • Spiegeldoorvoeren

  Spiegeldoorvoeren (5)

  Spiegeldoorvoeren

  Voor droge uitlaatsystemen mogen alleen stalen of RVS spiegeldoorvoeren gebruikt worden in verband met de hoge temperaturen. Voor meer informatie of een advies op maat kunt u telefonisch contact opnemen of mailen via de contactpagina.
 • Diesel-uitlaatslang0000000002

  Uitlaatslang (4)

  Uitlaatslang

  Rubber diesel uitlaatslang met stalen spiraal voor watergekoelde dieselmotoren. Soepel dus makkelijk te monteren met een temperatuurbereik van -25C tot +100C. Voor meer informatie of een advies op maat kunt u telefonisch contact opnemen of mailen via de contactpagina.
 • Waterlock0000000001

  Watersloten (4)

  Watersloten

  Na het stoppen van de motor wordt het terugstromende water opgevangen in het waterslot (ook wel waterlock genoemd). Hierdoor loopt er geen water terug in de motor wat grote schade tot gevolg kan hebben. Een waterslot dempt tevens het geluid. Voor meer informatie of een advies op maat kunt u telefonisch contact opnemen of mailen via de contactpagina.
 • Zwanenhals0000000001

  Zwanenhalzen (3)

  Zwanenhalzen

  Een zwanenhals zorgt voor een zodanig hoogteverschil dat het buitenwater niet in het uitlaatsysteem kan stromen. Voor meer informatie of een advies op maat kunt u telefonisch contact opnemen of mailen via de contactpagina.