Polyester boot verven

Het schilderen van een polyester boot vereist andere producten en werkwijze dan het schilderen van een houten of stalen boot. Voor de handige doe-het-zelver is het echter prima te doen om het polyester zelf van een nieuwe verflaag te voorzien.

Op deze pagina vindt u tips en advies voor de productkeuze en het aanbrengen van verf op uw polyester boot.

polyester boot verven

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk en u zult de aandacht voor de voorbereiding zeker terug zien in het eindresultaat. Houd de weersverwachtingen in de gaten indien u buiten aan het werk gaat, de meeste verven hebben een minimale temperatuur nodig van 10 graden celcius maar het liefst verven we in een omgeving van 15 graden.

Luchtvochtigheid en temperatuurverschillen kunnen de hechting van de verf belemmeren. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid lager is dan 80% en verf de boot niet aan het einde van de middag om grote temperatuurverschillen te voorkomen. Controleer de huidige gelcoat goed op beschadigingen en pinholes. Breng als dat nodig is een grondverf aan om de huidige gelcoat af te sluiten.

Producten kiezen

Voordat we met het verven van polyester kunnen beginnen is het belangrijk dat u hiervoor de juiste producten kiest.

Er is keuze tussen een 1-component- of 2-componenten verfsysteem. Een 1-componentsysteem is de goedkoopste en snelste oplossing maar een wij raden aan te kiezen voor een 2-componentenverf omdat dit sterker is en daardoor langer houdt, beter bestand is tegen chemicaliën en ook bij lagere temperaturen goed uithardt. Tevens is een 2-componentenverfsysteen overschilderbaar met zowel epoxyproducten als conventionele bootverven.

Producten aanbrengen op polyester

  1.  Lees de productbeschrijving goed door en zorg ervoor dat de omstandigheden juist zijn om te verven.
  2.  Controleer dat u behalve verf ook voldoende benodigdheden voor de schilderklus. Denk hierbij aan schildersgereedschappen maar ook aan afplakband, verdunner en bescherming. In de productomschrijving staat meestal aangegeven welke gereedschappen het meest geschikt zijn en in welke mate het product moet worden verdund.
  3. Neem rustig de tijd om het product gelijkmatig aan te brengen. Een polyester boot verven mag geen haastklus zijn!
  4. En tot slot en misschien wel de belangrijkste: laat alle producten goed drogen alvorens een tweede laag of een ander product aan te brengen. Volg hierbij altijd de instructies op het product!