Boot poetsen

Een jaarlijks terugkerende klus voor menig booteigenaar is de boot poetsen. Deze klus wordt vaak niet als de leukste ervaren, maar de boot poetsen is hard nodig voor het behoud van de boot. Vuil kan de verf of gelcoat van uw boot aantasten. Ook zal in de loop van de jaren de mooie hoogglans van uw boot verdwijnen. Het regelmatig poetsen van de boot zal het oppervlak in optimale staat houden en daardoor de levensduur van uw boot verlengen.

Stappenplan boot poetsen

De volgorde van het poetsen van uw boot is erg belangrijk. Een stappenplan kan u hierbij helpen.

Stap 1:
Bepaal in welke staat het oppervlak van uw boot is. U kunt de tabel hieronder gebruiken om te bepalen welke stappen er nodig zijn voor uw boot.

Boot poetsen

Stap 2 (wassen):
Begin met het verwijderen van vuil en vet met behulp van een bootshampoo.

Stap 3 (matteren):
Deze stap is alleen nodig wanneer uw boot sterk verweerd of erg dof is. Matteren kan vergeleken worden met heel licht schuren. U begint het matteren met waterproof schuurpapier met korrel 4000. Het beste kunt u dit doen met een schuur- of poetsmachine. Wanneer de boot in erg slecht staat is kunt u beginnen met korrel 2000 of zelfs 1000, en daarna de boot met korrel 4000 behandelen. De plekken waar u niet bij komt kunt u met de hand schuren. Bij het schuren gebruikt u water, een plantenspuit is hiervoor erg handig. Controleer uw werk regelmatig door het bewerkte oppervlak te drogen. De boot zal daar dof zijn, maar vrij van krassen en beschadigingen. Laat de machine niet te hard draaien en let goed op bij randen en hoeken, anders schuurt u door de gelcoat heen!

Stap 4 (grof polijsten):
Nadat u de boot gematteerd heeft gaat u de boot grof polijsten, waardoor u de hoogglans weer terugkrijgt op het oppervlak. Afhankelijk van de machine die u gebruikt kunt u voor het polijsten speciale polijstschijven gebruiken. Een andere optie is een schapenvacht met grof polijstmiddel. Spoel de schapenvacht wel regelmatig uit tijdens het polijsten.

Stap 5 (licht polijsten):
Wanneer u boot licht verweerd is kunt u deze licht polijsten. Hierdoor worden de kleine beschadigingen verwijderd en krijgt de boot z’n glans weer terug. Ook kan het zijn dat wanneer u een donkere boot heeft u na de vorige stap zogenaamde hologrammen (poetsbanen) terugziet. U kunt deze stap toepassen om de hologrammen te verwijderen. Ook voor deze stap kunt u gebruik maken van speciale polijstschijven of een schapenvacht met fijn polijstmiddel. Let bij het gebruik van polijstschijven op dat u de fijnste kiest. Begin met een langzaam toerental en voer deze daarna op. Laat
de machine het werk doen en oefen slechts lichte druk uit op de machine.

Stap 6 (waxen en/of verzegelen):
De klus is pas helemaal af wanneer de boot een beschermende laag van wax heeft gekregen. Deze laag zorgt ervoor dat de boot ook de komende maanden glanzend en tegen vuil beschermt blijft. U kunt kiezen voor een makkelijk verwerkbare dunne waxsoort of een moeilijker te verwerken dikke waxsoort. De dunne waxsoort zal een kortere beschermingsduur hebben dan de dikke waxsoort. Wanneer u de wax opbrengt met de machine oefen dan stevige druk uit op de machine. Gebruikt u een schapenvacht, spoel deze dan een aantal keer uit. Wanneer u besluit om de wax handmatig aan te brengen, gebruik dan goede stevige poetsdoeken. Breng niet teveel wax aan en wrijf telkens maximaal één vierkante meter in. Verwerk de wax niet in direct zonlicht!

Bestel onderhoudsproducten online!

Bekijk en bestel onderhoudsproducten voor uw boot nu gemakkelijk online via de webshop.

Tips:

  • Werk van boven naar beneden!
  • Gebruik altijd schoon poetsgereedsschap!
  • Bewerk het oppervlak deel voor deel!

Boot laten poetsen

Wij hebben jaren ervaring met het schoonmaken en poetsen van de boot, en kunnen u dus mooi dit lastige klusje afhelpen.

Vind hier onze voordelige tarieven voor het poetsen van uw boot.

Wilt u meer informatie over het schoonmaken of poetsen van uw boot? Of wilt u uw boot laten poetsen door onze professionele vakmensen. Neem contact met ons op of bel ons op 075-628 1565. Wij zijn u graag van dienst!